جمعه, 14ام تیر

شما اینجا هستید: رویه نخست جشن‌ها و گردهمایی‌ها آذر ماه

جشن‌ها و گردهمایی‌ها

شب چله، جشنی به گستردگی اندیشه ایرانشهری

ایرانیان در تاریخ دیرینه سال خود همواره با برگزاری جشن‌های بی‌شمار، باهم بودن وشاد زیستن را آزموده، امیدوارانه چشم به آینده‌یی روشن داشته اند. بی‌گمان جشن شب چله نیز تلاشی برای رسیدن به آغازی بهتر و آرمانی‌تر بوده است. زیرا به باور نیاکانمان از پس روزهای سرد وتاریک، روشنایی و سپیدی فرا می رسد.

هندوانه نماد خورشید سرخ در سفره‌های شب چله ماست

یلدا جشن اتحاد ایرانیان در برابر دشمنان و شب جشن تولد خورشید است و هندوانه نماد خورشید سرخ در سفره‌های یلدایی ماست.

شب چله (يلدا) در افغانستان، از دور هم‌نشینی تا شعرخوانی

شب یلدا یا همان طولانی‌ترین شب سال در بین مردم افغانستان نیز از جایگاه خاصی برخوردار است و مردم این کشور با مراسم ویژه‌ای به استقبال این شب می‌روند.

یلدا شب زاده شدن «مهر» است - طولانی ترین انتظار برای دمیدن خورشید

استاد میرجلالدین کزازی گفت: یلدا شب زاده شدن مهر و طولانی ترین انتظار برای دمیدن خورشید است که ایرانیان با گسترانیدن خوان یلدا آن را زنده نگاه می دارند.

شب چله‌های قدیم بهتر بود...

این روزها در سایه‌سار سرد و بی‌مهر عصر ارتباطات و جهانی شدن، رسم و رسوم‌های گذشته‌های نه چندان دور بیش از هر چیز دیگری رنگ می‌بازد و از کیفیت، کمیت و نظم ساختاری آن کاسته می‌شود؛ سنت شب یلدا و یا به تعبیری شب چله نیز که یادآور و تداعی کننده صلح، صفا و صمیمیت در بین کانون خانواده‌های ایرانی است، امروز دستخوش این رنگ باختن‌ها شده و دیگر آن صلح، صفا و گرمی گذشته‌ها را ندارد.

یلدا بهانه‌ای برای یک دقیقه بیشتر کنار هم بودن

به عقیده بزرگترها آوردن میوه‌های مختلف از جمله خشک، تر و میوه‌های سرخ فام زمستان پر برکتی را نوید می‌دهد.

شب یلدا؛ شب بلند سلامتی هر ایرانی

یکی از جشنهای بسیار کهن و قدیمی ما ایرانیان که در حال حاضر نیز هر ساله توسط مردم، در سراسر کشور به طور خاص برگزار می شود جشن"شب یلدا - شب چله" می‌باشد که به خاطر  تقارن زمانی با "طولانی ترین شب سال" و همچنین "شب  اولین روز فصل زمستان" یکی جشن  مهم  و منحصر به فردِ چهار گانه ایرانیان می‌باشد.

آذرگان جشن پاسداشت آتش

آذر نام ایزد نگهبان آتش است در زبان پهلوی این نام به صورت (atur) و در اوستا و فارسی باستان (atar) آمده است. روز نهم هر ماه و ماه نهم هر سال خورشیدی به نام این ایزد است و آذر روز از آذر ماه که نام روز و ماه یکی است را آذرگان می نامند.

جشن آذرگان در یک نگاه

نام جشن : آذرگان. زمان برگزاری : در نُهمین روز از آذرماه که نام روز و ماه یکی می شود یعنی روز آذر در  ماه آذر ، جشن « آذرگان » برگزار می شود. انگیزه برگزاری : فرخندگی هم نامی روز و ماه به نام ایزد آذر و بزرگداشت جایگاه آن در اندیشه ایرانیان. نگاهی به جایگاه آذر در فرهنگ ایران : « آذر » در اوستا « آتَر/ آتَرش» و در پهلوی « آتُر / آتَخش » و در فارسی امروز « آذر / آتش » است.

قصه‌گویی در شب چله (یلدا) باعث تقویت گنجینه واژگانی کودکان می‌شود

محمد میرکیانی به خبرنگار گفت:‌ در شب یلدا، میراث فرهنگی و ملی مردم ما منتقل می‌شود. اما مهم‌تر این است که شب یلدا شبی است که گنجینه واژگانی خردسالان، کودکان و نوجوانان ما به شدت پربارتر می‌شود.

در همین زمینه